2014. április 24., csütörtök

„KI - KIT IRÁNYÍT” Vezetői készségfejlesztő program - Lovas tréning


„KI - KIT IRÁNYÍT”  Vezetői készségfejlesztő program - Lovas tréning

A ló és az ember kapcsolatáról

Lovas csapatépítő tréning
,,Nem az a nagy tréner, aki rá tudja venni a lovat arra, hogy megtegyen valamit.
A nagy tréner arra veszi rá a lovat, hogy meg akarja tenni azt a valamit."
/Monty Roberts/
 „A ló és az ember már évezredek óta kötődik egymáshoz. Nincs a Földön még egy olyan élőlény, akinek annyit köszönhet az ember, mint e csodálatos négylábú társának. A lovak és emberek közötti kapcsolat az idők során elválaszthatatlan kötelékké fejlődött. Az ember befolyásolta a ló fejlődését a tenyésztés útján, a ló pedig részese, sokszor meghatározó szereplője lett történelmünknek.” Forrás: www.lovasok.hu

A program célja

A lovakkal való közös munka meghökkentő tapasztalatokkal szolgálnak. A lovas foglalkozás során a vezetők újabb tapasztalatokat szerezhetnek például az empatikus, de határozott irányításról, és ezzel új, a mindennapi munkájukban is használható vezetői eszköztárat ismerhetnek meg
A program célja, hogy a lovak segítségével rámutassunk arra, hogy mennyire fontos a pontos, nyitott és őszinte kommunikáció, a következetes, de igazságos vezetés és a vezetői szerep tiszteleten alapuló megszerzése.
Közismert, hogy az erős önakarattal bíró, de egyben nagyon intelligens lovakkal csak kellő emocionális nyitottsággal és határozott fellépéssel lehet a feladatokat sikerrel elvégezni. Különleges élmény lovakkal együtt dolgozni – ezt a különleges élményt kínáljuk vezetői tréningünk keretében.
Hangsúlyosan nem lovas oktatásról van szó. A tréningen a ló partner, segít önmagunk alaposabb megismeréséhez. Fejleszti az önkifejezést, kommunikációt, kreativitást, tükröt tart önmagunk érzelmei, érzései, viselkedése elé. A lovak gyakran hamarabb megérzik hangulatunkat, gondolatunkat, félelmeinket, mielőtt az tudatosulna saját magunkban. Hihetetlen mértékben fejleszti az önkontrollt, önismeretet, test-tudatosságot, érzelmi intelligenciát. 

Megvalósítás – főbb keretek

A lovas gyakorlatok összeállítása mindig a konkrét képzés igénye alapján történik. A program kiegészülhet személyiség teszt (DISC) kidolgozásával, ami nagymértékben segít a lovas program során tapasztalt élmények tudatosításában. Minden gyakorlati és elméleti blokk feldolgozással zárul. A gyakorlatok az egyéni (vezetői) szerepeinkkel, személyiségünkkel (önismeret, vezetői stílusok), valamint a vezetők együttes egészének, mint csoportnak fókuszba állításával tárja fel és keresi a megoldásokat az aktuális problémák kezelésére.

Mivel a képzés fő keretét a lovakkal történő együtt dolgozás jelenti, elengedhetetlen feltétel, hogy ezt a tényt minden résztvevő előzetesen elfogadja. A programon való részvételnek nem feltétele a lovaglástudás, vagy bármilyen sportágban szerzett gyakorlati jártasság. A feladatok mindenki számára teljesíthetők és megvalósíthatók.
Trénereink messzemenőkig figyelembe veszik a résztvevők fizikai, lelki és pszichés állapotát. Célunk a vállalkozó kedv, az egyéni kezdeményezőkészség fejlesztése, a rejtett adottságok felszínre hozása és tudatosítása. 

Programleírás
A továbbiakban csak a lovas gyakorlatokkal foglalkozunk részletesebben. Egy komplex, 1-2 napos képzésbe ágyazva a lovas blokkok 1,5 maximum 2,5 órásak. Tapasztalatunk szerint ennyi idő az, amit a résztvevők fizikailag teljesíteni tudnak. A fentiek alapján egy legrövidebb önálló élményprogram 2-4 óra.
A programok főbb elemei:  
  1. Ismerkedés a lovakkal – „Az első lépések”; „Érezz!” ; „Add a lábad!” 
  2. A lovak irányítása – „Vezetsz, vagy vezesselek?”; „Terelés”; „Lóra magyar!” 
  3. A lovakkal „mesterfokon” – „Szárral a kézben!”; „A feladatok összehangolása”; „Csatlakozás”; „Búcsú a lovaktól” 
(Az egyes gyakorlatok részletes bemutatását a részletes programjavaslatunk tartalmazza.)

„Csatlakozás”
A vezetői készségeink alakításában várhatóan a „csatlakozás” c. feladat hozza meg a legnagyobb felismerést. Nincs az a vezető, akit nem foglalkoztatna vezetői elfogadottsága, ráadásul elég kevés alkalom és lehetőség kínálkozik a visszacsatolásra. Ebben a záró programrészben megtapasztalhatjuk mindkettőt.

Őszinte és következetes kommunikációval el lehet érni, hogy a ló egyrészt elfogadjon bennünket, mint vezetőt, másrészt meg is bízzon bennük. Ezt a kapcsolatot a vezető különös módon, módszerrel éri el. A „csatlakozás” eredménye nem csak egy felemelő érzés, de egy olyan meghatározó élmény, amely kihat a vezetői viselkedésünk alakításában.

Létszám
A program a trénerek részéről is nagy odafigyelést igényel. A programnak minimális létszáma nincs, a mi megközelítésünkben vállalható létszám maximum 18 fő. A programban 2-3 résztvevőnként biztosítunk egy-egy lovat. 

Javasolt helyszín, Időpont
Az ország számos területén található a program megvalósítása szempontjából ideális helyszínt, erre vonatkozóan kérje külön tájékoztatónkat. A legtöbb helyen fedett lovarda áll rendelkezésre, így a program időjárási viszonyoktól függetlenül bármikor megtartható. 

Egyebek
A fentiekben bemutatásra került feladatok a megbízóval történő egyeztetés alapján kerülnek kiválasztásra, azokat a további észrevételeiknek megfelelően, esetleges speciális igényeihez viszonyítva módosítjuk.

Referenciák
Lovas tréningjeinkről bővebben: saját web oldal

Fotóalbum: fotók



Lovas tréningünkről készült kisfilmek itt láthatók:


lovas_film_2
A program letöltése: lovas_tréning_2014.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése