2013. szeptember 23., hétfő

Erdei kalandtúra - szervezeti hatékonyság fejlesztés

GPS-es erdei kalandtúra programunk igen tanulságos lehet szervezeti vezetők számára. Ez a kalandtúra játék olyan helyzeteket teremt, amelyek komoly döntési dilemmák elé állítják a résztvevőket.

A túra elindult.
Egész évben igen népszerű program az erdei navigációs túra, ami a mi felfogásunkban egy stratégiai játék. Ezt a programunkat most két egymást követő alkalommal is megtartottuk egy 30 és egy 80 fős csapat részére, azonos területen kitűzött pályán. A játékban a csoportszerepek alakulását nem bíztuk a véletlenre. 

Egy rövid teszt keretében megvizsgáltuk, hogy a csoportfeladatokban mik a résztvevők elsődleges szerepvállalási tulajdonságai. A navigációs pontvadászatban volt aki a stratégiáért felelt, volt aki a kommunikációért, vagy volt, aki az adminisztrációs feladatokat látta el. A csapat célja nem más, mint a maximális eredmény elérése. 


A szerepek tisztázása.
Azt gondoljuk, hogy ebben a formában a túra így már jóval több, mint egy csapatépítő élményprogram. 

A játékban résztvevők számára nem csak tudatosulnak az eltérő szerepek, de az azokból eredő konfliktus helyzetekre is fény derülhet. Ha jobban megértjük magunk és mások személyiségéből fakadó eltérő kommunikációs stílusokat, döntési folyamatokat, mechanizmusokat, kockázatvállalási hajlandóságot, a csapat sokkal jobb eredmény elérésére lesz képes. 

A navigációs gyakorlat javasolt létszáma 15-80 fő, a gyakorlat lebonyolításának időkerete 2,5-4 óra.
A csoportfolyamatokat szimuláló cél és eredmény orientált túraprogramot megelőzően olyan további izgalmas feladatokat javasolunk, amelyek felkészítenek arra, hogy ebben az igen összetett, sokrétű stratégia játékban a résztvevő csapatok minél sikeresebbek legyenek.

A program igen tanulságos lehet szervezeti vezetők számára hiszen ez a stratégiai játék számtalan olyan helyzetet teremt, amelyek a valós mindennapi életben is előfordulnak. Egyik tipikus "csapdahelyzet", amikor a tervezett stratégiáról ideje korán kiderül, hogy nem vezet megfelelő eredményre, változtatni kellene, de a csapat végül makacsul kitart mellette. Másik a mindenáron való versengés. Ennek nyilvánvaló következménye, hogy a csapat a még minimálisan elvárható eredményt sem tudja produkálni. És végül, hogy az egymás közti  kommunikációt se felejtsük ki. A leglátványosabb hiba, amikor a csapat értékes információt birtokol, de nem oszt meg. Ez így leírva elég triviálisnak hangzik, de a játék, munka hevében ezek a legtöbb bosszúsággal járó olyan hibák, amiket ha egyszer megtapasztalunk, a jövőben talán már nem követünk el.  

A tréningen alkalmazott csoportszerepek vizsgálata mellett (Belbin), vagy helyett lehetőség van arra is, hogy a csapatmunkát a résztvevők viselkedése szempontjából vizsgáljuk és fejlesszük. Ebben az esetben a csapatmunka fejlesztése a MBTI, vagy a DISC személyiség tesztek feldolgozására és eredményeire épül. 

Végre megértjük egymást.
Együttműködünk, vagy versenyzünk?














A programmal kapcsolatban térítésmentes vezetői konzultációs lehetőséget biztosítunk, amit adott esetben a program után újabb 90 perces értékeléssel toldunk meg.
Ha bizonytalan abban, hogy segítene-e a program, ha eddig meg nem válaszolt kérdései vannak az outdoor tréningek kapcsán, akkor kérem írjon a simon@h-line.hu címre, vagy hívjon a +36 30 215 3221+36 30 215 3221 számon! Természetesen minden kötelezettségtől mentesen…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése